“Vua gốm sứ cổ” Đinh Công Tường  Nhận Bằng Kỷ Lục Châu Á Tại Việt Nam

 

 Theo ông Biswaroop Roy Chowdhury, Chủ tịch Tổ chức Kỷ lục châu Á chia sẻ: Đinh Công Tường là người Sở hữu khối tài sản “khổng lồ” với hơn 100.000 món cổ vật, trong đó có những món “độc nhất vô nhị” và vô giá, Đinh Công Tường trở thành một trong những người sở hữu nhiều đố gốm sứ cổ nhất Việt Nam và được mệnh danh là “Vua gốm sứ cổ”. Thế nhưng mấy ai biết, anh đã phải trải qua cả một hành trình dài với bao gian khổ và ở đó còn có cả những giọt nước mắt tủi hờn… để có được thành công như ngày hôm nay.

Tuổi thơ thăng trầm

Quê cha ở Bến Tre, nhưng Đinh Công Tường được sinh ra tại Hà Hội. Sau giải phóng, anh theo cha mẹ vào Sài Gòn sinh sống. Dù ba anh được nhà nước giao nhiệm vụ quản lý hãng nước đá, song cuộc sống gia đình vẫn rất khó khăn. Là người anh lớn trong gia đình, Đinh Công Tường phải vừa học vừa làm đủ các nghề từ báo bán dạo đến bán nước sâm tại các tuyến đường trung tâm thành phố để phụ giúp ba mẹ lo cho các em. Nhưng rồi, cái nghèo cái đói vẫn bám lấy gia đình anh, nhìn thấy ba mẹ quá vất vả, anh đành gác lại giấc mơ đến trường để đi làm phụ giúp gia đình.

Có lúc đi bán mệt quá, anh dừng chân sát bên chiếc xe đạp và vịn vào tay cầm chiếc xe để nghỉ mệt thì bị chủ chiếc xe đạp la ó rồi lấy chổi đập lên đầu. Đã vậy, chủ xe còn bắt anh lấy giấy báo lau cho sạch. Sau đó, ông ấy móc trong túi ra chiếc khăn tay lau chiếc xe và đuổi anh đi nơi khác. Cũng vì mình quá nghèo nên mới bị hắt hủi như vậy. Lúc đó, anh thấy buồn và tủi thân lắm! Năm 1984, anh chuyển sang nghề bán than, nhưng thu nhập vẫn không đủ trang trải cho cuộc sống, anh quyết định xuống Cà Mau đi làm thuê. Công việc quá cực khổ và nặng nhọc, anh quay lên lại Sài Gòn rồi xin tình nguyện tham gia chiến trường campuchia” – anh nhớ lại.

Rời quân ngũ, kinh tế gia đình vẫn còn khó khăn, Đinh Công Tường tiếp tục bươn qua hàng loạt công việc từ công nhân gom rác, in ấn báo, đến bồi bàn, chạy xe  rao mua đồ cũ đem bán ở “chợ trời”, bán đồng hồ dạo…  Chính những ngày tháng bôn ba khắp nơi để kiếm tiền này, anh có dịp tiếp xúc với rất nhiều người, nhiều thành phần trong xã hội, trong đó anh đặc biệt kết thân với những người chơi cây cảnh và sưu tầm đồ cổ vì đây là những công việc mà anh rất thích.

Nổi danh với gốm sứ cổ

Đinh Công Tường từng thừa nhận, để thành công trong nghề sưu tầm đồ cổ, bên cạnh đam mê, đòi hỏi người chơi còn cần phải có cái duyên với nghề. “Đó là cái duyên cần thiết để sống với nghề sưu tầm cổ vật, bởi nếu không có duyên, đôi khi gặp những món đồ mình yêu thích, có tiền nhưng chưa chắc người ta chịu bán. Nếu có duyên, nhiều lúc còn được người ta tặng không cho mình” – anh chia sẻ.

Và cũng chính cái duyên này đã đưa anh đến đỉnh thành công của nghề sưu tầm đồ cổ như hiện nay.

Quay ngược thời gian trở về hơn 20 năm trước, trong lần ra Hà Nội ăn đám giỗ bà ngoại, anh được người cô tặng cho một cái dĩa và một cái bát cổ của bà để lại làm kỷ niệm. Từ khi được tặng 2 kỷ vật đó, anh bắt đầu ngắm nghía, tìm hiểu rồi dần dần trở nên say mê sưu tầm đồ cổ.

Với tính cánh vui vẻ, hòa đồng, anh nhanh chóng kết bạn và tiến sâu vào giới sưu tầm đồ cổ. Từ những người giàu có đến những lao động nghèo ai cũng đều quý mến anh. Nhờ sự giao tiếp thân thiện, anh vô tình có những món đồ cổ quý, hiếm mà không phải ai cũng có được.

Tuy nhiên, cũng có những trường hợp anh đi cả chục lần mới mua được món đồ cổ mình thích. “Khoảng 10 năm trước, trong lần đi Bến Tre, anh thấy có chiếc bình cổ thích quá nên hỏi chủ nhà mua. Họ ra giá 80 triệu đồng rồi 150 triệu đồng nhưng khi người vợ đồng ý bán, người chồng lại không chịu. Hai vợ chồng đồng ý thì người con không chịu. Tôi nói chỉ mua về để trưng chứ không có kinh doanh. Tổng cộng đi lại 11 lần mới mua được chiếc bình cổ đó” – anh kể lại. Thâm chí, để có được những cổ vật gốm sứ yêu thích, nhiều khi anh phải “rình rập”, thuyết phục chủ nhân của nó mất vài năm mới mua được. Đó mới thấy cái gian nan của nghề sưu tầm cổ vật là vậy.

Không chỉ sưu tầm cổ vật trong nước, mỗi lần có dịp đi nước ngoài, Đinh Công Tường đều bỏ thời gian truy tìm cổ vật để làm giàu cho “kho tàng” của mình. Ngoài ra, nhiều người nghe danh tiếng của anh đã  tự tay mang đồ cổ tới tận nhà anh để bán được giá cao hơn. Nhờ vậy, bộ sưu tập gốm sứ cổ của anh rất đa dạng và phong phú. Số lượng cổ vật đã “vượt ngưỡng” sức chứa của ngôi nhà 3 tầng (600m2), một căn chòi và một căn nhà gỗ trong khu vườn nhà anh tại phường Hiệp Thành, quận 12. Và ngôi nhà của anh giờ đây cũng trở thành “bảo tàng” gốm sứ cổ để người yêu cổ vật tới thưởng lãm.

Những cổ vật gốm sứ của Đinh Công Tường đều thuộc hàng “độc, lạ” ở Việt , bao gồm đủ các loại hình như: tô, chén, dĩa, ché, lộc bình, chum, thìa, chân đèn… có xuất xứ từ Trung Hoa, Singapore, Pháp, Nhật Bản, Hongkong… với niên đại từ thế kỷ 7 đến đầu thế kỷ 20. Trong đó phải kể đến Bộ sưu tập ấm chén và các loại lộc bình cổ quý hiếm của Nhật thế kỷ 19, một điểm riêng hiếm có trong bộ sưu tập gốm sứ của anh. Ngoài ra, tại “bảo tàng” gốm sứ cổ của anh còn có hàng chục chiếc tô một trăm chữ bùa của đời Minh, bình vuông đời Thanh cuối thế kỷ 17, bình Bát Huệ Tôn, bình Song Tâm thế kỷ 18… Riêng gốm sứ Việt Nam, anh có đầy đủ bộ gốm sứ của ba miền Bắc, Trung, Nam từ các nền văn hóa Việt cổ như: gốm Óc Eo, Đông Sơn, Chăm, Bát Tràng hay gốm Biên Hòa thế kỷ 18 – 19, gốm Cây Mai ở quận 5 Sài Gòn xưa… Trong đó có cặp bình độc nhất vô nhị hình thoi với nước men trắng xanh cực hiếm ông mua được ở Tiền Giang, chiếc dĩa Mai Hạc của vua triều Nguyễn được tương truyền có hai câu thơ chữ Nôm: “Nghêu ngao vui thú yên hà/Mai là bạn cũ, hạc là người quen” của Đại Thi Hào Nguyễn Du đề tự khi ông thăm một lò sứ ở Trần Cảnh Đức năm 1813, cùng hàng ngàn đồ ngự dụng men Lam Huế thời Nguyễn… Ngoài gốm sứ, Đinh Công Tường còn sưu tập những cổ vật bằng đồng, bạc, đá quý, gỗ hiếm…

Anh chẳng trừ đồ, vật cổ nào, nhưng thích và sưu tập nhiều nhất vẫn là đồ gốm sứ, cứ có thời gian rảnh là tôi tự lái xe đi lùng sục, vài ba tuần sau trở về là trên xe đầy đồ cổ rồi…” – anh hào hứng cho biết.

“Viện bảo tàng tại gia” – kết tinh của tâm huyết

Dù không xem việc sưu tầm đồ cổ là một nghề để kiếm sống, song hơn 20 năm qua, Đinh Công Tường đã dành phần lớn thời gian và công sức cho niềm đam mê ấy với mong muốn giữ lại nét đẹp văn hóa ngàn xưa của các dân tộc. Rồi từ chỗ đam mê, anh cảm thấy mình cần có trách nhiệm giữ gì nét đẹp văn hóa vật chất, tinh thần độc đáo của các dân tộc được lưu lại trên những sản phẩm vô giá kia.

Được biết, từ khi sưu tầm, đến nay Đinh Công Tường chưa một lần bán đi một đồ vật nào. Ngược lại, anh đang dự định xây dựng quán cà phê tại tư gia và mở rộng “bảo tàng” của mình để mọi người cùng giao lưu, thưởng lãm kho đồ cổ khổng lồ này. Ngoài ra, sự ra đời của quán cà phê tư gia và “Viện bảo tàng tại gia” này đối với Đinh Công Tường còn có một ý nghĩa khác đó là một trong những cách để tạo sự lan tỏa, một cách để bảo tồn và làm sống lại những giá trị văn hóa truyền thống của dân tộc đang dần bị bỏ quên trong nhịp sống của người hiện đại.

Năm 2014, Trung Tâm sách Kỷ lục Việt Nam xác lập anh là Người sở hữu nhiều đồ cổ gốm sứ nhất Việt Nam. Bên cạnh đó, anh còn giữ kỷ lục là Người sở hữu nhiều chiếc lộc bình cổ bằng gốm sứ nhiều nhất Việt Nam, Người sở hữu nhiều dĩa bằng gốm sứ nhất Việt Nam và cả kỷ lục Đông Dương về gốm sứ cổ.

Ngày 26-4, tại TPHCM, trong chương trình Hội ngộ Kỷ lục gia lần thứ 37, Đinh Công Tường được trao bằng xác lập kỷ lục và Kỷ niệm chương.

Miệt mài với công tác thiện nguyện

Ngoài danh hiệu “vua gốm sứ cổ”, kỷ lục gia Đinh Công Tường còn được biết đến là người “say” làm từ thiện. Dấu chân anh in khắp ba miền đất nước, mang những phần quà của chính mình và vận động từ bạn bè đến giúp đỡ dân nghèo.

Riêng trong hai tháng cuối năm 2016, Đinh Công Tường liên tục đến các tỉnh Tây Nguyên như: Kon Tum, Đắk Lắc để tặng quà cho bà con đồng bào dân tộc. Hàng chục chuyến đi từ thiện mang theo những món quà thiết thực như: gạo, mì tôm, đường, bột ngọt, dầu ăn, nước mắm, chăn mền, quần áo và cặp sách… đã mang đến niềm vui thiết thực cho người nghèo khó ở vùng sâu, vùng xa.

Đặc biệt, vào đúng dịp Tết dương lịch của năm 2017, anh đã có mặt tại buôn Kon Hring (huyện Cư M’gar, tỉnh Đắk Lắk) tham gia Lễ hội mừng lúa mới của đồng bào Xê Đăng và tặng quà cho các em nhỏ. Tiếp sau đó, ngày 5/01/2017, anh cùng nhóm từ thiện “Chung một tấm lòng” đã đến chùa Trúc Lâm (Bình Phước) tặng 100 phần quà gồm: mì tôm, gạo, bột ngọt, quần áo… cho bà bà con nghèo, gặp khó khăn trong cuộc sống. Ngày 06/01/2017, anh tiếp tục góp mặt trong Hội thi chim chào mào nhằm gây quỹ từ thiện cho các bệnh nhi bị ung thư. Tại hội thi này, Đinh Công Tường đã mang đến một cặp lộc bình đấu giá được 35 triệu đồng. Một nửa số tiền này được anh góp vào quỹ cho bệnh nhi ung thư, một nửa còn lại, anh cùng bạn bè góp vào để kêu gọi xây trường học cho các em nhỏ ở Đắk Lăk.

Không chỉ đi đến các vùng sâu vùng xa của đất nước, Đinh Công Tường cùng những người bạn của mình còn chung tay giúp đỡ chăm lo cho người nghèo tại TP. Hồ Chí Minh. Ngày 15/01/2017 vừa qua, anh  cùng ông Nguyễn Văn Tiển – Phó công an quận 12 và những người bạn đã đến tặng 100 phần quà Tết (mỗi phần trị giá 400.000 đồng) cho các cụ già trên 100 tuổi và bà con nghèo tại xã Phước Vĩnh An (Củ Chi). Trước đó, anh cùng các Mạnh Thường Quân đã đi trao gần 1000 phần quà cho các trung tâm nuôi trẻ mồ côi và bà con nghèo tại các tỉnh Bến Tre, Gia Lai, Quảng Ngãi…

 

214 thoughts on “ “Vua gốm sứ cổ” Đinh Công Tường  Nhận Bằng Kỷ Lục Châu Á Tại Việt Nam

 1. 우리카지노 says:

  Usually I do not read article on blogs, but I wish
  to say that this write-up very compelled me to try and do so!

  Your writing style has been amazed me. Thank you,
  very nice article.

 2. 우리카지노 says:

  Heya exceptional blog! Does running a blog such as this
  take a great deal of work? I’ve absolutely no expertise in computer programming but I was
  hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any
  ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off topic however
  I simply needed to ask. Thanks a lot!

 3. 더킹카지노 says:

  Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other sites?

  I have a blog based upon on the same topics you discuss and would really like to have
  you share some stories/information. I know my audience would enjoy your
  work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 4. 예스카지노 says:

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed
  to be on the web the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked while people think about worries
  that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 5. 더킹카지노 says:

  A fascinating discussion is worth comment. I believe that you
  should write more on this subject matter, it may
  not be a taboo matter but generally folks don’t discuss these subjects.
  To the next! Kind regards!!

 6. https://thompson455.sciencemagarab.com/top-tips-of-sports/ says:

  Great goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and
  you’re simply extremely fantastic. I really like what you’ve acquired right here, certainly like what
  you’re saying and the best way by which you assert it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for to
  keep it wise. I can’t wait to learn far more from
  you. This is actually a terrific web site.

 7. 카지노사이트 says:

  Thanks a bunch for sharing this with all of us you actually recognise what you’re speaking about!
  Bookmarked. Kindly additionally talk over with my website =).

  We can have a hyperlink alternate agreement among us

 8. 바카라사이트 says:

  Good day very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I’m happy to search out numerous helpful info here within the publish, we’d like work out extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 9. 더킹카지노 says:

  I was recommended this blog through my cousin. I am now
  not certain whether or not this submit is written by him
  as nobody else recognize such specified about my problem.
  You are incredible! Thank you!

 10. harris853.ark-aquatics.com says:

  May I simply just say what a relief to find somebody that
  truly knows what they are talking about on the internet.
  You actually understand how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people ought to check this out and understand this side of your story.

  I was surprised that you aren’t more popular
  given that you definitely have the gift.

 11. https://evans463.ezsellmart.com/1.html says:

  I don’t know whether it’s just me or if everybody else encountering issues
  with your blog. It appears as though some of the written text on your posts are running off the screen.
  Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a problem with my browser because I’ve had this
  happen before. Thank you

 12. 파라오카지노 says:

  Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick
  shout out and tell you I really enjoy reading through your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Thanks a ton!

 13. 우리카지노 says:

  Wonderful work! This is the type of information that should be
  shared around the web. Shame on the search engines for not
  positioning this publish upper! Come on over and seek advice from my site .
  Thanks =)

 14. clark288.valknuttattoo.com says:

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I
  could I want to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 15. 예스카지노 says:

  Great blog here! Additionally your website rather
  a lot up fast! What web host are you the usage of?
  Can I am getting your affiliate hyperlink to your host? I want my
  website loaded up as fast as yours lol

 16. williams684.yakupolcum.com says:

  Hello! I could have sworn I’ve been to this site before but
  after reading through some of the post I realized it’s new to
  me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll
  be book-marking and checking back frequently!

 17. 예스카지노 says:

  Hello this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience.

  Any help would be enormously appreciated!

 18. 예스카지노 says:

  Hi there great website! Does running a blog such as this require a massive amount work?
  I’ve virtually no expertise in coding but I was hoping to start my own blog
  in the near future. Anyways, should you have any suggestions or tips
  for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I just had to ask.
  Kudos!

 19. https://jackson479.mlimat.com/1.html says:

  Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and
  tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 20. 예스카지노 says:

  excellent submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not
  notice this. You must proceed your writing. I am
  confident, you’ve a huge readers’ base already!

 21. 카지노사이트 says:

  I think this is among the such a lot significant information for me.
  And i’m satisfied studying your article. However wanna observation on few normal issues, The
  site style is great, the articles is in point of fact nice : D.
  Just right task, cheers

 22. 파라오카지노 says:

  My spouse and I absolutely love your blog and
  find most of your post’s to be exactly what I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t
  mind producing a post or elaborating on a lot of the subjects you write regarding here.
  Again, awesome website!

 23. https://campbell1008.turnkeyledger.com/2020/11/blackjack-guide.html says:

  What i do not realize is in truth how you’re no longer actually much
  more neatly-preferred than you may be right now.
  You’re very intelligent. You know thus considerably when it comes to this subject, produced me for my part imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like men and women are not fascinated unless it’s something to do with Woman gaga!
  Your own stuffs nice. At all times handle it up!

 24. https://harris311.aspirasipekanbaru.com/1.html says:

  Simply wish to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is simply spectacular and i could assume you’re an expert on this subject.
  Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date
  with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 25. https://clarke294.wafflessolutions.com/1.html says:

  May I simply just say what a relief to find a person that actually understands what they are discussing
  online. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important.
  More people need to check this out and understand this side of
  your story. I was surprised you’re not more popular because you definitely possess the gift.

 26. mitchell481.our-tips.com says:

  Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks,
  However I am having troubles with your RSS. I don’t know why I can’t join it.
  Is there anyone else having identical RSS problems? Anybody
  who knows the solution can you kindly respond? Thanx!!

 27. hill1034.krugerspree.com says:

  Attractive component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital
  to claim that I get in fact enjoyed account your weblog
  posts. Any way I’ll be subscribing in your augment or
  even I success you access constantly quickly.

 28. 우리카지노 says:

  Greetings! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured
  I’d ask. Would you be interested in exchanging links or
  maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I
  look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 29. edwards248.dreebangladesh.com says:

  What i don’t realize is actually how you’re now not actually a lot more
  well-appreciated than you may be right now. You’re so intelligent.
  You already know therefore significantly on the subject of this subject, made me in my
  opinion imagine it from so many various angles.
  Its like men and women aren’t fascinated unless it
  is one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs excellent.

  At all times handle it up!

 30. 바카라사이트 says:

  Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this site? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking
  at options for another platform. I would be awesome if you
  could point me in the direction of a good platform.

 31. 더킹카지노 says:

  Howdy! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a
  blog article or vice-versa? My site goes over a lot of
  the same subjects as yours and I believe we could greatly benefit from each other.
  If you’re interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you!
  Wonderful blog by the way!

 32. 우리카지노 says:

  Hi! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your posts.

  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same subjects? Thanks a lot!

 33. 우리카지노 says:

  Excellent weblog right here! Additionally your website quite a bit up very
  fast! What host are you using? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host?
  I want my website loaded up as fast as yours lol

 34. https://martin641.kredikartix.com/1.html says:

  I believe everything posted was very reasonable. However, what about this?
  what if you were to write a awesome post title? I ain’t saying your information isn’t good.,
  but what if you added something that makes people desire more?
  I mean  “Vua gốm sứ cổ” Đinh Công Tường  Nhận Bằng Kỷ
  Lục Châu Á Tại Việt Nam – Doanh Nhân Và Nghệ Thuật
  is kinda vanilla. You might glance at Yahoo’s
  front page and see how they create post titles to get people interested.
  You might add a video or a related pic or two to get people interested about everything’ve written.
  In my opinion, it would make your website a little
  bit more interesting.

 35. https://morris789.viraltica.com/2020/11/14/---.html says:

  First off I want to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind.
  I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts
  prior to writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my ideas out.

  I truly do enjoy writing however it just seems like the first
  10 to 15 minutes are generally lost simply just trying to figure
  out how to begin. Any ideas or tips? Thanks!

 36. 예스카지노 says:

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website
  and in accession capital to assert that I acquire actually
  enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 37. 우리카지노 says:

  I like the helpful information you supply on your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at again right here frequently.
  I’m slightly sure I’ll be informed a lot of new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 38. 우리카지노 says:

  I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future.
  All the best

 39. young1013.nextclothingusa.com says:

  Greetings from Ohio! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone
  during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, excellent site!

 40. 바카라사이트 says:

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of
  your great post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 41. 바카라사이트 says:

  Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a
  little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress
  or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Kudos!

 42. https://moore780.instablogconnect.com/p/1 says:

  What i do not realize is actually how you are not really much
  more smartly-preferred than you may be now.
  You are very intelligent. You already know thus significantly when it comes to this subject,
  made me in my view imagine it from so many numerous angles.
  Its like men and women are not fascinated unless it is one thing to
  accomplish with Girl gaga! Your individual stuffs nice.
  Always take care of it up!

 43. singer-isami says:

  whoah this blog is magnificent i really like studying your posts.
  Stay up the great work! You recognize, many people are hunting round for this information, you could help them greatly.

 44. berrizon says:

  What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered
  It absolutely helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to
  give a contribution & assist different users like its aided me.
  Good job.

 45. 바카라사이트 says:

  After checking out a handful of the articles on your website,
  I truly like your way of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back in the near future.
  Please visit my web site as well and tell me your opinion.

 46. https://hill832.digital-growth-company.com/2020/11/helpful-tips-to-sports/ says:

  Hello I am so glad I found your weblog, I really found you by accident, while
  I was looking on Digg for something else, Anyhow I am here
  now and would just like to say thanks a lot for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to look over it all at the moment but I have bookmarked it and also included your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

 47. 더킹카지노 says:

  I’m impressed, I have to admit. Rarely do I encounter a
  blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you
  have hit the nail on the head. The issue is something which not enough men and women are speaking intelligently
  about. I’m very happy I found this during my search for something regarding this.

 48. right-level says:

  Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get
  that “perfect balance” between usability and appearance.

  I must say you’ve done a awesome job with this. Also, the blog loads super fast for me
  on Opera. Superb Blog!

 49. gizlikamerasistemleri says:

  Howdy! This blog post couldn’t be written any better! Looking through this article reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I’ll forward this post to him.
  Pretty sure he will have a great read. Thanks for sharing!

 50. agencytop69 says:

  Hi! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through many
  of the posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly
  pleased I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back often!

 51. harrison600.accountingfredericton.com says:

  Hey there! I understand this is sort of off-topic but I had
  to ask. Does building a well-established blog like yours require a massive amount work?

  I am completely new to running a blog however I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I can share my
  experience and feelings online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring bloggers.
  Thankyou!

 52. 카지노사이트 says:

  I would like to thank you for the efforts you have put in penning this website.

  I’m hoping to check out the same high-grade content from you in the future
  as well. In truth, your creative writing abilities has encouraged me to get my very
  own website now 😉

 53. eyadtours says:

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while
  people think about worries that they plainly do not know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 54. 파라오카지노 says:

  Howdy! Do you know if they make any plugins to assist
  with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good gains. If you know of any please share.
  Thanks!

 55. 예스카지노 says:

  Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are
  you using? Can I get your affiliate link to your host?
  I wish my website loaded up as fast as yours lol

 56. williams831.simoorghshop.com says:

  Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I truly enjoy
  reading through your posts. Can you suggest any other
  blogs/websites/forums that deal with the same subjects? Thanks!

 57. lewis515.jellarty.com says:

  I like the valuable information you supply in your articles.
  I’ll bookmark your blog and take a look at once more right here regularly.

  I am relatively sure I will learn a lot of new stuff right right here!

  Best of luck for the following!

 58. jine2life says:

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished
  to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts.

  After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 59. 우리카지노 says:

  I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly
  again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 60. 카지노사이트 says:

  Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding
  one? Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published.